söndag 2 september 2012

Äppelmarmelad med citrus

Kokade idag höstens andra sats marmelad.
Jag gjorde en sats tidigare som blev lite lös, men idag blev den bra.
Det här är ett gammalt recept som jag har hittat i någon tidning och omarbetat en aning, bl.a. mindre mängd socker.
 

Äppelmarmelad med citrus

2 citroner
2 apelsiner
6 dl vatten
drygt 2 kg äpplen
1,5 kg strösocker
5 tsk röd melatin
 
Skala av yttre skalet av citrusfrukten med en potatisskalare och lägg det i kastrullen med vattnet. Tag bort och kasta det vita skalet, skär fruktköttet i bitar och lägg det med och koka på svag värme ca 20 min. Skala under tiden äpplen och skär i bitar. (inte kärnhusen) Koka allt tills äpplen känns mjuka. Tag kastrullen från värmen och mosa med en stavmixer. Blanda melatinet med en del av sockret. Blanda resten socker i marmeladen och låt den koka upp. Rör sedan ner melatinet och koka 2 min. Lägg marmeladen i rena glasburkar eller som jag brukar göra; frysa ner den i plastburkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar